Saffraan Symfonie

In samenspraak met Gerrit Kamstra (coördinator cultuurprojecten bij de Provincie Drenthe) en Lubertus Leutscher (dirigent en artistiek leider van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest) heeft Stichting Five Great Guitars in 2014 het idee opgevat om een bijzondere voorstelling op een unieke locatie in de Drentse veenkoloniën te organiseren. Al snel kwam men terecht op de locatie in Nieuw-Buinen waar saffraan werd verbouwd. Vanwege de teelt van de saffraan bollen werd al snel besloten om het project de “Saffraan Symfonie” te noemen. Saffraan wordt geplant in de herfst; niet geheel toevallig vond de Saffraan Symfonie daarom plaats in oktober, op het moment dat de saffraan reeds geplant is.

De Saffraan Symfonie is een voorstelling die bestaat uit een samenwerking tussen The Five Great Guitars en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Het programma duurt 75 minuten, zonder pauze en bestaat uit een opeenvolging van muziek door het VKSO, The Five Great Guitars en het gezamenlijke ensemble. Hoogtepunt van de avond is de speciaal voor deze voorstelling geschreven “Saffraan Symfonie”. De Saffraan Symfonie is een stuk dat gecomponeerd en gearrangeerd wordt op basis van door het publiek ingediende muziekstukken. Via de website van de Saffraan Symfonie kunnen geïnteresseerden één minuut muziek indienen, bij voorkeur zelf gespeeld en zelf geschreven. Uit alle aanmeldingen worden vervolgens 15 geschikte muziekstukken gekozen. Op basis van deze fragmenten componeert Jan Kuiper vervolgens “De Saffraan Symfonie”. Het stuk wordt vervolgens uitgevoerd door het VKSO en The Five Great Guitars.

Het project “De Saffraan Symfonie” vond plaats op 4 en 5 oktober 2014 in een akkerbouwschuur in Nieuw-Buinen. Het project werd gesubsidieerd door de provincie Drenthe.